To, co začalo jako zábava otce a syna na jedno odpoledne v podobě startovacího domovarnického setu za pár stovek, se během jednoho roku zvrhlo v nespočet času žeroucí koníček. Omezené možnosti zábavy v roce 2021 nám v tom velmi pomohly a díky tomu jsme mohli naší novou úroveň lásky k pivu postupně rozvíjet. První várka “na sporáku”, první…

Pivovar Červený Vlk vznikl v srdci Krušných hor na Božím Daru, jako společná vize dvou přátel a dlouholetých spolupracovníků. Minipivovar zahájil provoz v květnu 2020, ale myšlenka, koncept budovy a umístění se rodil už od roku 2016. Záměrem bylo postavit stavbu, která bude zapadat do místní architektury, ale zároveň bude na vysoké technologické úrovni. Součástí…

Pivovar Ferdinand si zakládá na vaření piva klasickou technologií s otevřeným spodním kvašením a dokvašováním v ležáckých sklepích. Ferdinand používá zásadně jen kvalitní suroviny – včetně vlastního sladu. V této době pivovar vyrábí celkem patnáct druhů piv. Jsou to jednak piva světlá 10 %,11 %, MAX 11 %, 12 % Premium, dále řezaný nebo tmavý ležák 11 %, polotmavý ležák 13 %…

Před více než 400 lety, kdy se roku 1582 spojili trutnovští právovárečníci v měšťanský pivovar, začíná tradice trutnovského pivovaru. Pivovar se nachází v centru města Trutnova. Od roku 1994 provozuje pivovar trutnovská společnost Krakonoš spol. s r.o. V současné době vyrábí pivovar Krakonoš pět druhů piv v celkovém objemu přes 100 tisíc hektolitrů ročně. Na…

Zbraslavská koza je značkou piv, která navázala na dlouholetou rodinnou tradici započatou již v roce 1936. V té době pradědeček Antonín Černý provozoval stáčírnu piva a malou hospůdku. Čas běžel, voda plynula, pivo teklo a vášeň k zlatavému moku vedl k vytvoření vlastní značky a založení létajícího pivovaru. Zbraslavská koza je výjimečná už jen pro…

Létající Pivovar Strašák vznikal od roku 2013 jako Domácí pivovar Strašák. Intenzivní vylepšování technologie a receptů vedlo po 58 domácích várkách k uvaření piva v profesionálním pivovaru a tedy k možnosti dostat se na veřejnost. Nezůstalo jen u jedné várky a i zde začal přibývat jeden zářez za druhým. Stále myslíme na stavbu vlastního pivovaru…

První ověřená zmínka o výrobě piva v obci Únětice nedaleko hlavního města pochází z roku 1557, založení pivovaru se pak datuje do roku 1710. Za znovuzrozením pivovaru v roce 2010 stojí manželé Tkadlecovi, jejichž stálým cílem je navázat na historickou tradici a vařit a dodávat poctivé dobré pivo z tradičních surovin. www.unetickypivovar.cz

Restaurační minipivovar leží přímo nedaleko hlavního náměstí v pražské čtvrti Řeporyje v zrekonstruovaném prostoru bývalého kina či restaurace Prefunda. Ve stálém sortimentu pivovaru najdete světlou 10° Prefunda (název podle původní restaurace), světlou 12° a 12° polotmavou – Řeporyjský ležák a tmavou 14°. K tomu řadu speciálů – například žitnou 13° Mlynářskou nebo Starostovu 17°. www.pivovarreporyje.cz

Rodinný pivovar Chodovar navazuje na tradici, která v Chodové Plané trvá již od druhé poloviny 16. století. Pivovarské sklepy jsou vytesané v žulové skále a pivo se v nich vaří z pramene vody, který podle pověsti našel před staletími psík Albi, dobrý duch zdejších pivovarských sklepů. Nyní do areálu pivovaru spadá celá řada objektů jako…

Tradice vaření piva v Nové Pace se datuje již od první poloviny 13. století, nedlouho po založení města. Základní kámen pivovaru byl položen v roce 1871 a pivo se zde vaří dodnes. Dnes pivovar vyrábí několik druhů piv podle tradičních postupů a receptur, včetně Broučka, což byla první etiketovaná desítka ve své době, nebo silnějšího…